Designa
Designa

Tips inför studenten – Den stora guiden

Studenten tar du bara en gång i livet. Det är mycket att tänka på och kan ibland kännas lite stressigt. Därför har vi skapat en guide, full med tips inför studenten, så att du kan luta dig tillbaka och bara njuta.

 

Börja planera studentåret i tid

Gå ut med datum för studentmottagningen

Planering för att du ska slippa stressa under studentåret är A och O. Och att planera i god tid är prioritet nummer ett. Så fort du vet vilken dag din student är, så kan du meddela släkt och vänner så att de inte hinner boka in något annat.

 

Räkna baklänges 

Därefter kan du räkna baklänges från studentdagen och sätta deadlines för saker som ska ordnas. Sätt ett datum för när du senast behöver beställa balkläderna, ett datum för när inbjudningskorten behöver skickas för att komma fram i tid och så vidare.

 

Är du med i studentkommitéen eller elevkåren?

Är du med i studentkommittén eller elevrådet? Så bör ni planera alla studentakviteter och gå ut med datumen i god tid, för att ge alla chans att planera in och ordna allt som behövs. Behöver ni hjälp? Tveka inte att boka ett möte med oss genom att klicka här. 

 

Tips till studentbalen

Balklänning eller kostym

Generellt så kräver planeringen av kläder bättre framförhållning för de som väljer att ha klänning än de som har kostym. En del väljer att skräddarsy sina kläder för att få exakt det de har tänkt sig. Då gäller det att tänka på att det kommer behövas ett par provningar för att det ska bli klart.

Att sy upp en klänning eller kostym från grunden blir ofta väldigt dyrt. Ett billigare alternativ som är väldigt vanligt är att köpa en klänning från modesidor på nätet. Det ser oftast lika exklusivt ut och är vänligare för plånboken.

 

Vilka skor ska jag ha på balen?

Skor till balen kan vara lite knepigt. Balskor kan vara i alla utförande, från platta till höga till boots. Välj ett par skor som sitter bekvämt och som du kan tänka dig att ha på dig hela kvällen och till och med ta ett par danssteg i. Ett alternativ är att ha ett par lite finare, obekväma skor till början av kvällen och därefter svida om till ett par som är mer fotriktiga när det är dags för dans.

Accessoarerna gör looken

Förutom grundplagget så får du inte glömma smycken och accessoarer. Bär du kavaj så är det framförallt näsduk och fluga eller slips som ska kompletteras med. Det kan du ofta köpa med bra kvalitet till ett bra pris i samma onlinebutik som du beställer din studentmössa. En rolig detalj är att matcha accessoarerna med detaljer på din studentsmössa, så som innefodret, eller att komplettera kavajen med manschettknappar i en färg som matchar strimmorna på din studentmössa.

Ska du ha klänning eller byxdress på dig? Då är det halsband och örhängen som står högst upp på inköpslistan. Är du en silver- eller guldperson? Välj smycken efter det.

 

Boka håruppsättning i god tid innan

Det är vanligt att unna sig håruppsättning och sminkning som görs på salong inför balen. Se till att boka in detta redan under hösten, eftersom att platserna på salongerna fylls upp snabbt. Tänk också på att det ofta ingår en provning så att frisören/makeup-artisten ska veta exakt hur allt ska se ut när det väl är dags.

 

Studentkläderna – Tips och Trix

Kostym på studenten

Hade du kostym på balen och planerar att ha det på studentdagen också? Ja då är du nästan hemma! Byt ut skjorta och accessoarer till andra färger eller mönster så blir din outfit som ny.

 

Klänning eller byxdress på studenten

Studentklänning, byxdress eller andra typer av studentkläder är ofta ett svårt val. Börja kika på kläder tidigt och se till att få hem dem för att prova i lugn och ro innan de ska användas. Att stressa över kläder som man kunde planerat långt i förväg är ett onödigt moment.

Tips! Ha gärna en extra skjorta eller enkel klänning hemma som backup om du skulle råka ut för en olycka i form av fall eller spillning under början av dagen.

 

Huvudsaken – Studentmössan!

Förutom själva kläderna så är ju nästan det viktigaste när det kommer till studenten själva studentmössan. Det finns nästan oändligt med valmöjligheter att välja mellan. Några av våra favoriter är vår diamantkokard, modern mösskulle som är vattentät och datumet för studenten ingraverat i innerremmen.

 

Gör en studentbudget

Det behöver inte kosta skjortan att ta studenten – iallafall inte om du gör upp en budget. Det är nämligen lätt att ryckas med och “unna sig” extra fina saker vid varje inköp.

Se till att du har gjort en budget för vad alla delar får kosta innan du börjar köpa något. På så sätt förhindrar du att kostnaderna springer iväg. Dela upp budgeten i olika delar, ex mottagning, studentmössa, bal, studentkläder, utklädnader till fester osv.

 

Tips till studentfesterna

Teman till studentfesterna

Fester som ska genomföras under studentåret har i regel olika teman. Det är en fördel om skolans studentkommitté eller elevkår går ut med vilka teman som gäller i god tid innan så att alla har tid på sig att skaffa fram rekvisita eller utklädnad. Svårt att komma på teman? Här finns ett par idéer: https://abcgruppen.se/om-studenten/tips-for-studentaret/

 

Utklädnad till studentfesterna

De flesta temafester kräver utklädnad av olika slag. Ett smart tips är att uppsöka närmsta teater/teatergarderob och be om att få kika på vad de har att hyra ut. På många ställen finns diverse kläder och dräkter att hyra för en billig peng. Ett kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ till att köpa helt nya prylar.

 

Erbjudanden

Ett stort moment inför studentfesterna, för studentkommittén/elevkåren, är att förhandla med krögare i närområdet. Detta eftersom att ni behöver en plats att vara på, vakter och personal. Vi har bra tips för de som är ansvariga att läsa mer om här: https://abcgruppen.se/om-studenten/tips-for-studentaret/

 

Tips till studentmottagningen

Inbjudningskort för studentmottagningen

Inbjudningskort kan vara ett roligt sätt att bjuda in till studentskivan. Det absolut enklaste är ju förstås att skapa ett privat event på Facebook där du bjuder in släkt och vänner. Men visst blir det lite extra roligt att skicka ut ett fysiskt kort som landar i brevlådan? Och tänk på att gå ut med allt i tid, så fort du vet vilken dag din student är, så kan du meddela släkt och vänner så att de inte hinner boka in något annat.

 

Mat till studentmottagning

Gör det enkelt för er själva. Slå inte till med olika tapasrätter som alla behöver göras precis innan servering eller där allt måste vara i ugnen samtidigt. Smarta menyer är ex kallskuret, vegetariska pajer, potatissallad eller pastasallad. Har ni möjlighet att catera en del av maten så är det förstås guld värt.

Detsamma gäller för efterrätten. En cheesecake som bara går att tjoffa fram ett par minuter innan servering eller en tårta som ni gjort dagarna innan är en bra lösning.

 

Pynt till studentmottagning

Pynt är kul och höjer stämningen med små enkla medel. Bestäm dig för ett tema och utgå från det, annars kan det snabbt bli övermäktigt att välja. Exempelvis guld, silver, rosa eller traditionellt.

 

Checklista till studentmottagningen

För att göra allt ännu lite enklare, så har vi satt samman en checklista med allt du behöver inför till studentmottagningen:

Mat och dryck:

  • Mat (Se förslag ovan)
  • Dryck (För de vuxna samt alkoholfritt)
  • Kaffe
  • Mjölk till kaffet
  • Avec
  • Tårta / Dessert
  • Snacks
  • Godis
  • Välkomstdrink
  • Välkomstsnacks
  • Fat och skålar för upplägg

Grunder för studentmottagningen:

  • Bestäm vart ni ska vara
  • Partytält
  • Bord och stolar

Pynt:

  • Serpentiner
  • Girlanger
  • Ljusslinga
  • Ljus till borden
  • Pappersdukar

Egengångsartiklar:

  • Plastglas
  • Plastbestik
  • Plasttallrikar
  • Champagneglas
  • Kaffemuggar
  • Servetter
  • Sopsäckar

Övrigt till studentmottagningen:

  • Högtalare
  • Fotostation
  • Spellista
  • En extra kyl för förvaring av all mat
  • Hängare och plats till ytterkläder
  • Presentbord

 

Allt behöver inte vara perfekt

Bygg inte upp en bild om hur allt ska vara

Det är okej om tårtan på mottagningen är lite sne, att musiklistan på flaket inte är riktigt din smak eller om balklänningen får en reva. Det är sånt som händer och du får inte låta det hindra dig från att njuta och vara glad. Det är lätt att bygga upp en bild av hur året ska bli och hur alla event ska genomföras, men det blir inte alltid som man har tänkt sig. Men låt det inte göra din studentkänsla mindre bra.

 

Till sist – Njut 

Och till sist – NJUT! Du tar bara studenten en gång i livet och studenttiden är för kort för att du ska gå runt och oroa dig över saker eller haka upp dig på detaljer. Och glöm inte att du kan höra av dig till oss om det är något du funderar över. Vi hjälper dig med allt inför studenten!