Som läget ser ut idag i världen så riskerar studentskivorna och studentfirandet för studenterna 2021 att inte bli som vanligt. Men det betyder inte att det inte blir ett festligt tillfälle – vi delar med oss av våra bästa tips för att lyckas med en digital studentskiva!

Idag – efter nästan ett år med anpassningar och olika restriktioner så har vi på många plan vant oss vid att anpassa högtider efter de rekommendationer som råder. Men visst kan det vara lite svårt att få samma känsla vid vissa tillfällen digitalt i jämförelse med hur ett fysiskt arrangemang hade sett ut. Just studentskivan eller studentfirandet är för de flesta inblandade något man gör för första – och enda gången i livet – vilket kan göra det lite knepigt att vara kreativ med lösningar.

Vi delar därför med oss av våra bästa tips på hur du kan hålla ditt studentfirande med släkt och vänner digitalt!

 

Dela ut fika eller mat till dina “gäster” innan firandet börjar.

En stor del av festliga tillfällen är den goda maten och att få bjuda på något ni själva lagat eller bakat. Så för att ni ska känna den där gemenskapen och festliga känslan så är det extra kul om ni kan njuta av samma fika eller mat. Ett förslag för att det rent logistiskt ska bli enkelt för er själva är att sikta på fika, som inte behöver vara varken kallt eller varmt. Dela upp fikat i påsar eller burkar och åk runt till dina gäster (åtminstone de som är i närområdet) strax innan det digitala firandet börjar. 

Sätt fikat utanför dörren eller i brevlådan för att minimera den fysiska kontakten. När det sedan är dags för firandet så har alla dina gäster samma fika hemma som du skulle bjudit på om firandet skulle varit fysiskt. För gäster som bor långt ifrån dig själv skulle en rimlig lösning kunna vara att skicka över ett digitalt presentkort på fika på det lokala kaféet så att personen själv kan hämta ut sin fika (om de inte själva vill baka förstås).

 

Dela in gästerna i olika “bord”

Vi rekommenderar att ni använder en digital tjänst som ex Zoom, Google Hangouts eller Facebooks rum som studentskivans “hub”. För tal eller presentöppning kan ni använda ett forum där alla gäster är inne samtidigt så att alla kan se, höra och prata. Men under resten av tiden, när det inte är en person i fokus, utan alla vill mingla och prata med varandra så kan det vara en bra idé att dela upp alla gäster i mindre “bord”. Skapa ett “möte” eller “rum” för varje grupp. 4-6 personer i varje rum kan vara lagom för att samtalet ska flyta på och inte bli rörigt. Ett litet plus i kanten är om ni kan ordna så att konstellationen i rummet ändras då och då – så att alla får chans att mingla med alla.

 

Sätt en agenda

Skapa ett schema som du skickar ut till gästerna i förväg så att de vet vilka tider som gäller för när de ska vara i det stora rummet och när de ska hoppa in i de mindre grupperna. Ett tips är att börja med det stora rummet, dela upp gästerna efter en stund och därefter återkomma till det stora rummet för att sedan delas upp igen i nya grupper. Ett schema för den digitala studentskivan skulle kunna se ut såhär:

15.00 – Välkomstskål

15.10 – Uppdelning i mindre grupper + fika

15.40 – Studentens föräldrar håller tal i det stora rummet.

16.00 – Uppdelning i nya mindre grupper

16.30 – Presentöppning, lek och övriga tal

 

 

Förbered en aktivitet

Förutom välkomsthälsning, paketöppning och eventuella tal av föräldrar och gäster så kan det vara trevligt att inkludera en liten lek eller tävling i ditt digitala studentfirande. Idag finns en mängd verktyg som du kan använda dig av:

Kahoot – Frågesport
Med Kahoot kan du skapa ett eget quiz eller välja ett färdigt. En person ställer frågorna och med fördel delar sin skärm i mötet medans resterande registrerar sig på quizet via en app i sin mobil. Därefter kan alla svara på frågorna och poängställningen visas live under spelets gång.

Digitalt escape room
Rekommenderas om ni är färre än 10 personer. Med ett digitalt escape room kan ni tillsammans klura ut gåtor och lösa olika mysterium tillsammans. Det finns en mängd gratisalternativ och ännu fler varianter som du köper och som kanske till och med inkluderar en spelledare som håller spelet live för er.

Jepordy
Skapa ditt eget jeopardy genom digitala tjänster på nätet. Spela som vanligt jeopardy där varje lag får välja en kategori och nivå och sedan ställa frågan till vad som visas på skärmen.

 

 

Var tydlig med instruktionerna

För teknikvana personer är en digital studentskiva ingen konst – men tänk på att den äldre generationen troligtvis kommer att tycka det här är supersvårt och läskigt. Så se till att ge tydliga instruktioner långt i förväg och anordna kanske till och med ett “test”-event med dina mest osäkra gäster. Så att de kan slappna av och njuta av den digitala studentskivan när det väl är dags.